Itsetunto

14.07.2025

Itsetunto – tuo mystinen asia. Itsetunto koostuu monista osatekijöistä, jotka liittyvät vahvasti siihen miten ihminen kokee oman arvonsa ja miten suhtautuu itseensä. Nämä asiat vaikuttavat siihen, kuinka ihminen toimii, kohtaa haasteita, kuinka tekee päätöksiä ja millaiseen vuorovaikutukseen hän päätyy muiden ihmisten kanssa.

Keskeisiä itsetunnon osa-alueita on minäkäsitys, itsearvostus, itseluottamus, tunne omasta riittävyydestä ja kelpaamisesta, sekä omien rajojen tunnistaminen.

Suurimpana kysymyksenä itsetunnossa varmasti on; kuka minä olen? Kuinka hyvin ihminen tunnistaa omaa luonnetta, persoonaa, omia taitoja, roolejaan jne.? Kuinka moni meistä on pysähtynyt edes pohtimaan näitä asioita? Pysähdy ja pohdi, millainen luonne tai persoona just sä olet? Millaisia taitoja sulla on? Minkälaisissa rooleissa sä toimit?

Sitten tuo itsearvostus, taitaa olla usealle ihmiselle aika haastava juttu? Kun sä arvostat itseäsi, hyväksyt itsesi kaikista virheistä ja epäonnistumisista huolimatta. Itse aikaisemmin sorruin paljonkin siihen, että minun piti tehdä kaikki hyvin, en osannut arvostaa itseäni. Kunnes tein tutkimusmatkaa itseeni, ja sen myötä olen oppinut arvostamaan omaa keskeneräisyyttäni ja hyväksymään epäonnistumiseni, sekä kääntämään ne omiksi voimavaroikseni.

Tunne omasta riittävyydestä ja kelpaavuudesta, se että sä koet olevasi hyväksytty ja rakastettu. Usein tämä kumpuaa varhaisista vuorovaikutussuhteista. Mutta tällä myös varsin usein selitetään omia valintoja. Esimerkiksi erilaisissa porukoissa haetaan hyväksyntää sillä että tehdään jotain, jolla pystytään todistamaan muille olevansa riittävä ja kelpaavansa mukaan porukkaan. Sillä saa ehkä muilta sitä tunnetta, mutta se tuskin muuttaa omaa tunnemaailmaa mihinkään suuntaan.

Viimeisenä, mutta ei suinkaan vähäisimpänä, omien rajojen tunnistaminen. Yksi äärimmäisen tärkeä asia on osata sanoa ei, silloin kun sen todella haluaa sanoa. Jokaisella ihmisellä on oikeus kertoa omia mielipiteitänsä ja puolusta itseänsä, ilman syyllisyyden tunnetta. Itse huomasin aikanaan yhdessä työssä, että joustin, venyin ja paukuin työni takia, koska työni oli minulle tärkeä. Samaan aikaan "poltin kynttilää kahdesta päästä", koska en osannut sanoa ei. Ja toki, tähän liittyi vahvasti myös oman identiteetin rakentaminen työn kautta, olin ja elin sitä kautta. Tiettyyn pisteeseen asti se oli voimavara ja myönteinen kokemus, mutta sitten jossain kohtaa asia kääntyi päälaelleen. Ja silloin totesin, että nyt on aika muuttaa asioita. Opettelin kantapään kautta sen, että voin sanoa ei.

Itsetunto rakentuu lapsuudessa ja kasvuympäristön muokkaamana. Turvallisessa, hyväksyvässä ja kannustavassa kasvatuksessa lapsi saa vahvan perustan itsetunnolleen. Käytännössä tämä ei kuitenkaan aina turvaa myöskään tervettä itsetuntoa, sillä myös myöhemmät vaiheet vaikuttavat tähän. Ihmisen kokemukset vaikuttavat myös paljon itsetunnon rakentumiseen. Ihminen muodostaa saamastaan palautteesta kuvaa itsestään, usein se negatiivinen palaute tarttuu ennemmin mukaan, kuin positiivinen. Oma sisäinen puhe ja ajatukset ovat suuressa merkityksessä itsetunnon rakentumiseen. Joten muistathan aina, puhu itsellesi kauniisti! Suodata omaa sisäistä puhettasi sen kautta, että antaisitko parhaalle ystävällesi tuollaista palautetta, mikäli vastaat että et, niin on syytä pohtia miksi sanoisit itsellesi niin? Mikäli jokin asia ei ole onnistunut niin kuin toivoit, mitä rohkaisevaa palautetta voisit antaa itsellesi? Ole armollinen itseäsi kohtaan, kaikki me tehdään joskus virheitä, älä ruoski itseäsi niistä, vaan mieti miten voisit seuraavalla kerralla toimia niin että lopputulos olisi erilainen. Myös yhteys muihin ihmisiin vaikuttaa ihmisen itsetuntoon. Jokainen meistä kaipaa hyväksyntää ja yhtyettä toisiin ihmisiin.

Lopuksi hieman vielä jotain ajatuksia, millä tavoin itsetuntoa voisi vahvistaa:

  • Sano itsellesi joka päivä jokin positiivinen palaute

  • Mikäli jokin asia meni ns. vihkoon, mieti miten voit antaa itsellesi siitä ystävällistä palautetta? Opettele hyväksymään keskeneräisyytesi.

  • Tee lista asioista, joista pidät itsessäsi. Kirjoita listaan myös asioita joissa olet hyvä. Täydennä listaa aina kun mahdollista. Opettele tunnistamaan pienikin myönteinen asia.

  • Opettele sanomaan ei. Aina kun sinua vähänkään epäilyttää tai mietityttää jokin, voit sanoa ei. Mikäli tällä kertaa et osannut sanoa ei, mieti mitä voisit seuraavalla kertaa tehdä toisin, jotta se olisi helpompaa. Kun olet miettinyt tilannetta etukäteen, helpottaa se itse tilanteessa.

  • Aseta itsellesi pieniä tavoitteita, ja aina kun sellaisen saavutat, voit juhlia sitä. Kirjaa onnistumisesi ylös.

  • Yksi tärkeimmistä asioista on se, ettet vertaa itseäsi muihin. Me kaikki teemme sen parhaamme, mihin kulloisetkin voimavaramme riittävät. Vaikka naapurin Berttan piha olisi vailla vertaansa kukkaloistossaan, ei se tarkoita sitä että sun pitäisi huolehtia pihasta samalla tavalla.



Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita